İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremden 250 binden fazla kişi etkilenmiş, 119 kişi hayatını kaybetmiş ve yaklaşık 80 bin yerleşim yeri boşaltılmıştı. Aradan geçen dokuz ayın ardından depremden etkilenenler, beklentilerinin karşılanmadığını ve mağdur durumda olduklarını belirtiyor. Depremzedeler bugün (31 Temmuz) Gündoğdu Meydanı’nda protesto gösterisi düzenledi. Eyleme İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan ve dernek yetkililerinin yanı sıra, CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel ve depremzedeler katıldı.

Depremzedelerin şikayetleri neler?

Konuştuğumuz mağdurlar genellikle “Emsal artışı”, “Düşük faizli kredi” ve bölgenin “Afet Bölgesi” ilan edilmesi taleplerini dile getirdiler. Diğer yandan yıkılan veya boşaltmak zorunda kaldıkları evlerinden daha küçük evlere geçmek zorunda olmak, ev sahibi olmanın kuraya dayanması mağduriyetlerin temelini oluşturuyor. Eylem alanında konuştuğumuz depremzede Suna Özgündüz “Devletin bize vermiş olduğu kredi 200 bin lira ve yüksek faizli, 10 yılda da geri ödememizi bekliyor. Bunu bile ödeyemezken müteahhitlerin bir ev için ortalama olarak istedikleri 500 bin lira için kalan 300 bin lirayı bulmamızın imkanı yok. Geri ödemenin en azından iki yıl ödemesiz olmasını talep ediyoruz ki kendimizi biraz toparlayalım” şeklinde konuşurken bir diğer mağdur İsmail Turhan ise “Devlet yetkililerimiz maalesef bizi duymuyor. Sekiz kat olan binamız beş kata indirilmiş, 130 metrekare olan evlerimiz 75 metrekareye düşürülmüş durumda” açıklamasında bulundu.

Emsal artışı nedir?

İnşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayıya emsal deniyor. Mevcut emsal hakkı, parsellerin birleştirilmesi ile artırılabiliyor. Parseller ne kadar büyürse, emsal artışı da o oranda artabiliyor. Depremzedeler yıkılan veya boşaltmak zorunda kaldıkları evlerine denk durumda olan evlere yerleşebilmek için emsal artışı talep ediyor.

Kaynak: https://medyascope.tv/2021/06/10/izmir-depremzedeleri-anlatiyor-yeni-bir-yasam-kurmaya-calisiyoruz-her-gun-bir-problemin-cozulmesi-umidiyle-uyanip-yeni-bir-problemle-uyuyoruz/