İzmirli depremzedeler, 30 Ekim depreminde hasar alan ve yıkılan binaların yeniden yapım sürecinde hak kaybı yaşadıkları gerekçesiyle sokağa indi. Bayraklı Belediyesi önünde basın açıklaması yapan depremzedeler daha sonra yolu kapatıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü binasına yürüdü. “Depremzede burada, devlet nerede”, “Gökdelenlere var, yurttaşa yok” sloganları atan yurttaşlar, yeni planlarda daire sayısı hakkının artmasını sağlayacak emsal oranının yükselmesini ve 2 yıl geri ödemesiz 20 yıl vadeli, düşük faizli kredi istedi.

İzmir’de 119 yurttaşın yaşamını yitirdiği, 80 bine yakın binanın hasar aldığı 30 Ekim depreminden en çok etkilenen bölge olan Bayraklı’da depremzedeler tepkili. Hasar aldığı için yıkılan binalarının yeniden yapım sürecinde hak kaybı yaşadıklarını öne süren yaklaşık 200 depremzede Bayraklı Belediyesi önünde toplanıp basın açıklaması yaptı.

Depremzedeler adına açıklamayı İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan okudu. Açıklamada şöyle denildi:

“Depremde hasar gören yaklaşık 80 bin hanede 250 bin kişi, evlerini terk etmek zorunda kalmış, deprem fırsatçıları sebebiyle fahiş fiyatlarla ev kiralamışlardır. TOKİ tarafından ihaleye çıkarılan hem proje alanlarında hem de rezerv alanda yapılan hiçbir konut depremzedelere ücretsiz olarak verilmemektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 200 bin TL, 10 yıllık Kentsel Dönüşüm Kredisi imkânı sağlanmaktadır. Depremzedelerin talep ettiği 3 kata tekabül eden yüzde 30’luk emsal artışı istekleri göz ardı edilmiştir. Emsal artışı sağlanmazsa depremzedeler müteahhitlerin insafına terk edilecek, tüm mal varlıklarını yok pahasına satarak bölgeden göç etmeye zorlanacaklardır. Bunun adı zoraki göçtür. İzmir şartlarında ortalama 120 metrekare bir dairenin yeniden yapım maliyeti 450 bin ile 500 bin TL arasında değişmektedir. Bu konuda sorumluluk aylık yüzde 0,30 gibi düşük bir faiz oranıyla, 2 yılı ödemesiz toplam 20 yıl vadeli 450.000 – 500.000 TL gibi bir kredinin sağlanması yoluyla kamuya düşmektedir.”

SERDAR SANDAL: YERLERİNİZİ KESİNLİKLE SATMAYIN

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal da belediye önündeki depremzedeleri dinledi. Depremzedelerden belediye yetkilileri ile görüşmeden hiçbir müteahhitle anlaşmamalarını isteyen Sandal, “Depremzedelerin menfaatleri için her adımı atmaya hazırız. Bizim tercihimiz sizsiniz. Varlık gerekçemiz size yardımcı olmak, size hizmet etmek. Bir müteahhit havuzu oluşturacağız. Tercih yine sizin. İster o havuzdaki firmalarla ister kendi istediğinizle anlaşın. Havuzdaki firmalardan teminat mektubu alacağız. Kesinlikle arsanızı ve evinizi satmayın. Belediyeden görüş almadan müteahhitlere arsanızı vermeyin. Her şeyin bir oluru var. Şu an cazip gelen ilerde sizi üzebilir” dedi.

ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ’NE YÜRÜDÜLER

Bayraklı Belediyesi’ne taleplerini içeren 765 kişi imzalı dilekçeleri teslim eden depremzedeler daha sonra yolu kapatarak belediyenin 750 metre ilerisindeki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü binasına yürüdü. “Depremzede burada, devlet nerede”, “Emsal oranı artırılsın”, “Gökdelenlere var yurttaşlara yok” sloganları atan yaklaşık 200 kişi il müdürlüğü binasının bahçesinde toplandı. İZDEDA Başkanı Haydar Özkan dilekçeleri il müdürlüğü yetkililerine de teslim etti.

“ETRAFIMIZ GÖKDELEN DOLU”

Depremzedeler de sıkıntılarını ANKA Haber Ajansı’na anlattı.

Yurttaşlardan Mehmet Enver Özonay, “Devlet bize 200 bin lira kredi veriyor. Kaldı ki kredi borcu olanlar bunun tamamını da çekemiyor. Kentsel dönüşüm kredisinin aylık taksidi 6 bin lira. Emeklinin geliri 3 bin lira. Nasıl ödeyeceğiz” dedi. Bir diğer depremzede Fatma Erçetin mağdur olduklarını belirterek, “Emsal artışı istiyoruz. 7 kat değil de 11 kat olsun. Etrafımız gökdelen dolu” diye konuştu.

Depremzedelerden Suzan Oldaş, “Zorlanıyoruz, 7 aydır uyku uyumuyoruz. Nereye kadar bekleyeceğiz” derken, Reyhan Gülümser ise, “55 hak sahibiyiz sitede. Kendi yerimize 85 tane ofis ve daire yapıldığını duyduk. Bu fazla daireleri kime verecekler” dedi.

Kaynak: https://ankahaber.net/haber/detay/izmirde_depremzede_isyani_yolu_kapatip_cevre_mudurlugune_yuruduler_39506