İzmir Gündoğdu Meydanı, bugün İzmir’in Bayraklı ilçesini vuran Sisam depreminin depremzedelerini konuk etti. Enkaz kaldırma sırasında duymaya alıştığımız “Sesimi duyan var mı” çığlığı Gündoğdu Meydanı’nda depremden tam dokuz ay sonra bu sefer depremzedelerin feryadına dönüştü.

Bu sesleniş kurtarma çalışmalarında bir canı sağ çıkarma umuduydu. Deprem sonrası tablo ağırdı: 117 kişi yaşamını yitirmiş, 1034 kişi de yaralanmıştı. Bu ağır ve acı tabloya bir de yıkılan ve yıkılacak olan binalar eklenince tablo daha da ağırlaştı. Yüzbinlerce insan barınma sorunuyla karşılaştı. Depremde yıkılan binaların enkazları daha kaldırılmadan yetkili yetkisiz birçok ağızdan vaatler, tumturaklı sözler peşi sıra sıralanmıştı.

Ağır, orta ve hafif hasarlı binaların saptanması bile yeni sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştu. Depremin ardından tam dokuz ay geçmesine rağmen, depremzedelerin sorunları bir ateş topu gibi büyüyerek enkaz yığınlarının üzerinde durmaya devam ediyor.

Bugün Gündoğdu Meydanı’nda yakalarında günebakanlar, ellerinde “Tek Derdimiz Evimiz”, “Emsal Artış İstiyoruz”, “Kentsel Dönüşümcü Değil Depremzedeyiz” dövizleri ve acemice ama yürekten atılan sloganlarıyla İzmirli Depremzedeler vardı. Sosyal devlet koşullarında bu talepler için eylem yapılmasına bile gerek yok iken depremin vurduğu yurttaşlar güneşin sıcağı altında bu talepleri haykırdılar.

Depremzedeler yaşadıkları sorunları çözüme ulaştırmak için örgütlenip, İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği’ni kurdular. Hak kaybına uğramamak, yaşanan mağduriyetleri ortadan kaldırılmak için iktidar, muhalefet ayrımı yapmadan her türlü diyalog yöntemine başvurdular. Kendilerine söylenen sözler, bir süre sonra boş vaatlere dönerken depremzedelere sokağa çıkmaktan başka çare bırakmadılar. Depremzedeler, emsal artış için, depremin doğal afet olduğunu hatırlatmak için siyasi erke seslerini duyurmak için Gündoğdu Meydanı’ndaydılar.

Depremzedeler ne istiyor? Depremzedeler, Anayasa’nın17. Maddesindeki “Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkı” ile yine Anayasa’nın 56. maddesinde yer alan, “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkına sahiptir” sözlerinin yerine getirilmesini istiyor.

Depremzedeler ne istiyor?

Depremzedeler kentsel dönüşümcü değil depremzede olduklarının her düzeydeki yöneticinin bilmesini istiyor.

İzmirli Depremzedeler bugün ilk kez meydana çıktılar. Seslerini duyuramazlarsa yarın Ankara’ya da yürüyecekler…

Kaynak: https://www.evrensel.net/haber/439202/gunebakanlarin-sesini-duyan-var-mi